Yeni başlayanlar için bilirkişilik ücretinin ne zaman yatacağı merak konusu oluyor. Tanıdığınız bilirkişi varsa cevabı bulmanız kolay. Ama yoksa bu kez adliye çalışanlarına sormakta tereddüt edebilirsiniz. Bu yazıyı da onun için hazırladım.
Burada iki durum söz konusu birincisi bilirkişi raporunu isteyen taraf özel kişi veya kurumsa bilirkişi ücretini önceden yatırması gerekiyor. Ardından dosya bilirkişiye tevdi ediliyor. Bilirkişi, raporunu adliyeye teslim ettikten sonra (raporu dosyayı bana veren hakimin katibine teslim ediyorum) bilirkişinin yapacağı birşey kalmıyor. Katip sistemde kayıtlı olan IBAN numaranıza hakimin takdir ettiği tutar için ödeme emri çıkarıyor. Ücret yaklaşık bir gün sonra hesabınıza yatıyor. Tabi bu süre duruma göre (katibin yoğunluğu, tatiller vs.) iki, üç günü de bulabilir. Fakat uzun bir süre ücretiniz yatmazsa katibi arayıp durumu sorabilirsiniz.
İkinci durum ise şudur; raporu isteyen hakimse bu durumda bilirkişilik ücretini devletin yatırması gerekebiliyor. Bu durumda ücretin hesabınıza yatma süreci uzayabiliyor. Bunun sebebi ise ödenek kalmaması vb. durumlar. Bu durumda ücretin yatması üç dört ay sürebiliyor. Sizim burada yapabileceğiniz tek şey katibe ödeme ile ilgili evrakların tamamlanıp tamamlanmadığını sormanız olacaktır. Tamamlandıysa sorun yok. Ancak dediğim gibi 3-4 ay bekleyebiliyorsunuz.
Hakimin takdir ettiği tutardan kesinti olur mu?
Hakimin taktir ettiği bilirkişi ücreti brüt tutardır. Dolayısıyla üzerinden vergi kesintileri olduktan sonra para hesabınıza yatar. Örnek olarak hakimin 315 TL takdir ettiği bir dosyadan net olarak 265,36 TL, 440 TL takdir ettiğinde ise 370.66 TL kalmıştı. Buradan yüzde 15 gelir vergisi yaklaşık 5 lira (2021 itibariyle 3 küsür liradır) civarında da damga vergisi kesintisi olduğunu söyleyebiliriz.