Gebelikte İkili – Üçlü – Dörtlü Tarama Testleri Yapılmalı mı?

Ben olayın uzmanı değilim sadece kötü bir tecrübe yaşamış babayım. Yapacağım bilgi ve yorumlar bu şekilde değerlendirilirse daha rahat anlaşılabilir diye düşünüyorum. Şu anda hatırlamıyorum ama gebelikte belli bir haftaya gelindiğinde doktorunuz ikili test zamanının geldiğini ve yaptırıp yaptırmayacağınızı soracak. Siz de konu hakkında çok bilginiz yoksa doktora soracaksınız yaptıralım mı diye. O da büyük ihtimalle yapılmasını tavsiye ettiğini söyleyecek. Siz de yaptıracaksınız. Peki bu testler nedir, nasıl yapılıyor? Sonucunun ne kadar dikkate alınması gerekiyor? Ben yazının başında da söylediğim gibi konu hakkında detaylı bilgi sahibi biri olarak değil sadece bu konuyu tecrübe etmiş bir baba olarak anladığım ve bildiğim kadarını paylaşacağım.

Bu testler Down sendromu gibi hastalıkların tahmin edilmesinde kullanılıyor. Tahmin diyorum çünkü bu testlerle kesin bir sonuç almak mümkün değil. Bu testlerin ismi analizde kullanılan hormon sayısından geliyor. İkili tarama testi iki hormonun, üçlü tarama test, üç hormonun, dörtlü tarama testi de dört hormonun analizde kullanılması ile sonuç veriyor (bu hormonların ne olduğu ile alakalı internette yeterli kadar bilgi var, o yüzden o konuya girmiyorum). Anladığım kadarıyla bu testlerin neticeleri daha önce elde edilmiş sonuçlarla istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendiriliyor ve ortaya bir sonuç çıkıyor. Örnek olarak bizim ikili testimizin sonucu 1:200, dörtlü testimizin sonucu da 1:50 idi. 1:200 ve altındaki sonuçlar riskli kabul ediliyor.

Peki bu testin neticesi ne kadar dikkate değer? Öncelikle bu testi tek başına yorumlamak çok saçma. Düşünün ki testin sonucu 1:50 çıkıyor ama çocuk normal doğabiliyor veya 1:10000 çıkıyor fakat Down sendromlu olabiliyor. Bu sebeple ultrason ve ayrıntılı ultrason bu testten benim şahsi kanaatimce daha önemlidir. Belli bir haftaya gelindikten sonra bebeğin boyun kalınlığı ve burun kemiği hakkında bilgi edilebiliyor. Bunlar normal çıkarsa büyük bir ihtimalle bebekte Down sendromunun olmadığına işaret eder. Ayrıntılı ultrason ise normal ultrasona göre daha net sonuç veriyor. Fakat bu da %100 bir sonuç değil.

Tarama testlerinde sonuç kötü çıkarsa amniyosentez olayını doktordan duyacaksınız. Bu da bebeğin suyundan şırınga ile örnek alınıp değerlendirilmesidir. Bu işlem kesin bir sonuç veriyor fakat bebeğin bu işlem sırasında düşme ihtimali söz konusudur. 

Benim naçizane fikrim bu konu hakkında şudur. Ultrason ve ayrıntılı ultrason yaptırılmalı ve sonuçları dikkate alınmalı. Bebeğin Down sendromlu çıkması durumunda aldırılması düşünülmüyor ise ikili, üçlü, dörtlü ve benzeri tarama testleri ve amniyosentez kesinlikle yaptırılmamalı. Down sendromlu olması durumunda bebeğin aldırılmasını düşünür iseniz (ki yasalar böyle demese bile bunun bir cinayet olduğunu düşünüyorum) amniyosentez riski alınabilir. 

Biz ikili ve dörtlü test yaptırdık ve sonuç riskli çıkınca özellikle eşim büyük bir yıkıntıya uğradı, ikimizin de morali bozuldu. Ayrıntılı ultrasonumuz iyi gelince doktorlar önermesine rağmen amniyosentez yaptırmadık. Allah’a tevekkül ederek doğumu bekledik. Rabbime sonsuz şükürler olsun ki bebeğimiz sağlıklı doğdu (farklı sorunlar yaşadık ama Down sendromu vb. hastalıklarla karşılaşmadık). Eğer nasip olur da bir daha bebek sahibi olma heyecanını yaşarsak tarama testlerini yaptırmamayı düşünüyor, ayrıntılı ultrasonu yeterli görüyoruz. Yazıya son vermeden önce dikkat çekmek istediğim bir diğer husus da bu testlerin hastaneler veya laboratuvarla için maddi getirisidir (bu konuda yorum yapmıyorum).

Bu konu hakkında soracağınız bir soru olursa tecrübelerimiz dahilinde cevap vermek üzere bizimle bu yazıya yorum yazarak veya e-mail atarak iletişime geçebilirsiniz.

Bugün 1, bugüne kadar toplam 271 kez ziyaret edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir