Windows ve Linux karşılaştırması – İkisinin iyi ve kötü olduğu alanlar

Birçok bilgisayar kullanıcısı Windows mu yoksa Linux tabanlı bir işletim sistemi mi kullansam (yada başka bir işletim sistem,) ikileminde kalabiliyor. Bütün işletim sistemlerinin iyi ve kötü olduğu alanlar var fakat malesef her işi hızlı ve kusursuz bir şekilde yapan bir işletim sistemi yok. Bu sebepten ötürü yaptığınız işlere göre seçim yapmak zorunda kalmaktayız. Ben bu yazıda edindiğim tecrübelere göre Windows ve Linux tabanlı işletim sistemlerinin iyi ve kötü taraflarını paylaşmaya çalışacağım. Bu yazı sürekli güncellenecek olup, yazı içerisinde sadece kendi kullanım tecrübelerim yer alacaktır.


 

Arayüz Hızı Arayüz hızında Windows Ubuntu’ya göre açık ara önde. Bir dosyaya çift tıklatıldığında açılma hızı oldukça fark ediyor. Terminalde ise Linux gayet hızlı.
Lisans Windows, lisansı ücretli olan bir işletim sistemi. Linux tabanlı işletim sistemleri ise açık kaynak ve ücretsiz.
Dosya Sıkıştırma Arayüzden dosya sıkıştırma ve açma işlemlerinde Windows ve Winrar oldukça iyiler. Fakat bu işlem Linux türevlerinde Windows’a nazaran daha çok vakit almaktadır.
Genel Programlar Windows’ta kullanılmak üzere (program çeşitliliği bakımından) birçok program bulabilirsiniz. Ama bunların çoğu ücretli programlar olduğundan dolayı daha çok crack bulma yoluna gidilmektedir. Linux’ta ise program çeşitliliği az olsa da bulunan programlar açık kaynak ve ücretsizdir. Crack’le uğraşmak ve ararken yada crack işlemini gerçekleştirirken bilgisayarınıza virüs bulaştırmak durumunda kalmazsınız.
Virüsler Virüs yönünden en tehlikeli bilgisayarlar hep Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlar olmuştur. Linux’ta ise bu durumla nadiren karşılaşırsınız.

Resim kaynak: https://www.webhostdesignpost.com/sites/default/files/cover/linux-vs-windows.png

Bugün 1, bugüne kadar toplam 273 kez ziyaret edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir