Kullanışlı Tarayıcı Eklentileri

Sizlere Nisan 2012’de ShiftDelete.net’te yayınlanan yazımı paylaşmak istedim. 

İnternet kullanımının gün geçtikçe artması, internet tarayıcılarının da önemini giderek artırmaktadır. Tarayıcı eklentileri yada İngilizce ismiyle add-ons, tarayıcıların daha kullanışlı hale getirilmesini sağlar. Eklentiler o kadar önemli bir hâle geldi ki artık tüm tarayıcıların kendi eklentilerini içeren bir web sayfaları mevcuttur. Ben de sizlere kullanışlı birkaç eklentiden bahsetmek istiyorum.

Stumble Upon: İlgi alanlarınızı seçerek başlattığınız bu eklenti, size ilgi alanlarınıza göre rastgele siteler açmaktadır. Piyasada kullanılan tarayıcı çeşitlerinin neredeyse hepsi için kullanılabilir durumdadır. Yüklemesi ve kullanımı gayet basit olan bu eklentiyi, kullandığınız tarayıcının eklenti mağazasına girerek ekleyebilirsiniz.

Tarayıcıya ekledikten sonra eklenti adres çubuğunun altına kendi barını yerleştiriyor ve sizi http://www.stumbleupon.com sitesine yönlendiriyor. Sitede kendinize hızlı bir şekilde kullanıcı hesabı açtıktan sonra, barın sol üst kısmındaki stumble butonuna basarak ilgi alanlarınızı seçeceğiniz sayfaya yönlendiriliyorsunuz.

Sağlıktan yemeğe, alışverişten teknolojiye kadar birçok ilgi alanından size göre olanları seçip save interest butonuna basarak ayarlarınızı kaydettikten sonra eklentiyi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bu eklentiyle canınız sıkıldığında ya da yeni siteler keşfetmek istediğinizde, yeni sitelere yelken açmak için sadece bir tık yeterlidir. Tarayıcınızın sağ üst köşesine yeni gelen ikona bastığınızda bar açılacak ve stumble butonuna tıkladığınızda ilgi alanlarınıza göre rastgele seçilen bir site açılacaktır.

Ayrıca açılan sayfaları facebook ve twitter aracılığıyla arkadaşlarınızla paylaşabilir, sayfayı beğenerek yada dislike butonuna basarak buna benzer sayfaların daha çok yada daha az açılmasını sağlayabilirsiniz. Barı kapatmak için sağ köşede bulunan çarpıya tıklamanız gerekmektedir.

Awesome Screenshot: Tarayıcı içerisinde ekran görüntüsü almaya bu eklenti eminim çok işinize yarayacaktır. Chrome ve Firefox’un her ikisi için de mevcut olan awesome screenshot eklentisi ile çok basit bir şekilde ekran görüntüsü alabilecek ve png formatında kaydedebileceksiniz. Chrome için eklentiyi yükledikten sonra sağ üst köşede Awesome Screenshot ikonu belirecektir. Ekran görüntüsü almak istediğiniz sayfadayken eklentinin ikonuna tıkladığınızda üç seçenekli küçük bir pencere açılacaktır. İlkini tıkladığınızda sayfada o anda görünen yerlerin görüntüsü yakalanacaktır. İkinci seçeneği tıkladığınızda sayfadan istediğiniz yeri seçip sadece o kısmın görüntüsünü alabilirsiniz. Son seçenek ise görünmeyen kısımlarda dahil olmak üzere sayfanın tamamının ekran görüntüsünü almak içindir.

Bahsettiğim bu üç seçenekten birini seçtikten sonra eklenti sizi yeni bir sekmeye yönlendirecek ve orada aldığınız ekran görüntüsü üzerinde basit oynamalar yapabileceğiniz araçlar sunacaktır. Aşağıdaki resimde görünen bu araçlarla görüntü üzerine farklı renklerde şekiller çizebilir ya da metin ekleyebilirsiniz. Görüntü üzerindeki işleminiz bittikten sonra done butonuna basarak kaydetme seçeneklerine gidebilirsiniz.

Eklenti farklı kaydetme seçenekleri sunmaktadır. Bunlardan ilki geçici olarak görüntüyü http://www.awesomescreenshot.com ’a upload etmektir. Size bir link vermektedir ve resminiz burada üç gün boyunca saklanmaktadır. Üç gün boyunca bu linkten resminize ulaşabilirsiniz. İkinci seçenek resmi kalıcı olarak http://Diigo.com ‘a upload etmektir. Bu seçeneği kullanmak için sitede üyeliğiniz bulunmalı ya da siteye gmail hesabınızı bağlamanız gerekmektedir. Diğer seçenekler ise resmi bilgisayarınıza kaydetmek veya son halini başka yerde kullanmak üzere kopyalamaktır.

Pixlr Express: Chrome için hazırlanmış olan bu eklenti basit ve hızlı bir şekilde resim düzenleyebilmenize olanak sağlar. Yüklendikten sonra Chrome’un eklentiler sayfasından ulaşılan bu eklentiyi kullanmak oldukça basittir.

Eklentiyi çalıştırdıktan sonra resim seçmek için karşınıza üç seçenek çıkacaktır. Bilgisayarınızdan resim seçebilirsiniz, internet üzerinde bulunan bir resmin URL’sini verebilir ya da web kameranızdan görüntü alabilirsiniz.

Üzerinde çalışmak istediğiniz resmi seçtikten sonra resmi düzenlemeye başlayabilirsiniz.

Kurulumu ve kullanımı çok basit olan bu eklentideki özellikleri görünce şaşkınlık yaşayacağınıza eminim. Bir tarayıcı eklentisi için gayet performanslı ve yetenekli bir araç.

Bugün 1, bugüne kadar toplam 74 kez ziyaret edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir