Ubuntu 16.04: zfs partition import

NAS olarak kullandığımız Freebsd tabanlı Freenas işletim sistemli sunucu geçenlerde takıldı. Sunucunun işletim sistemi 16 gb’lık bir usb diskte, veriler ise ZFS (Zettabyte File System) dosya sistemli diskte idi. İşletim sistemi açılıyor fakat bahsettiğim ZFS dosya sistemli diski mount etme aşamasında kalıyor, bir süre sonra da kernel panic uyarısı veriyordu. Öncelikle işletim sistemi ile bir ilgili bir sıkıntı olabilir düşüncesiyle daha önce yedeklediğimiz işletim sistemini başka bir usb ile çalıştırmayı denedik yine aynı hatayı aldık. Sorun muhtemelen ZFS’deki bozulmadan dolayıdır diye düşünüp, başka bir usb diske Ubuntu 16.06 kurduk. Kurulum tamamlandıktan sonra aşağıdaki sıralamayı izledik. Öncelikle ZFS’yi kurduk (1). Daha sonra lsblk komutuyla partition’ı görüp görmediğini kontrol ettik. Herhangi bir sorun görünmüyordu. sudo zpool import komutu bizim zfs partition’ımızın bilgileri bize gösterdi. Önceki sistemde depo isminde bulunan partition aynı isim ve boyutta görülüyordu. Daha sonra depo ismindeki bu partition’ı import etmek istedik (4). Bize zaten böyle bir isimde bir pool’un olduğunu ve bu pool’a başka bir sistem tarafından son erişildiği tarihi de bilgi olarak verdi ve yine de import etmek istiyorsak -f parametresini kullanmamız gerektiğini bildirdi (5). Son olarak sudo zpool import kutu -f komutuyla işlemi tamamladık. Import etmesi partition’ın büyüklüğüne göre zaman alabilmekte. Bizimki yaklaşık bir saat sürdü.

İşin ilginç yanı Ubuntu import ettikten sonra, acaba dosya sistemindeki hatayı düzeltmiş midir sorusu aklıma takıldı. Freenas’ın kurulu olduğu usb diski takarak sistemi yeniden başlattım ve gördüm ki sorun o tarafta da düzelmişti. Freenas düzgün bir şekilde import ederek çalışması sürdürdü.

  1. /etc/apt/sources.list –> deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ xenial universe 
  2. sudo apt-get install zfsutils-linux zfs-initramfs zfs-dkms zfs-zed
  3. lsblk
  4. sudo zpool import
  5. sudo zpool import depo
  6. cannot import ‘depo’: pool may be in use from other system, it was last accessed by(hostid: 0x4e8a3223) on Tue Feb 23 09:32:14 2016
  7. sudo zpool import depo -f
Bugün 1, bugüne kadar toplam 49 kez ziyaret edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir