Testdisk ile silinen partition’dan veri kurtarmak

Bu hafta kötü bir deneyim yaşadım. Bilgisayarıma Ubuntu kurmak isterken yanlışlıkla bilgisayardaki tüm partition’lar silindi. Bunu farkettikten sonra başımdan kaynar sular döküldü tabi. Kurulumu tamamlamadan vazgeçtim, verileri kurtarma umuduyla. Bunun üzerine silinen partition’dan veri kurtarmak için bir araştırma yaptım. Genel olarak gördüğüm testdisk adında bir yazılım öneriliyordu. Bunun üzerine Ubuntu cd’siyle bilgisayarı boot edip Ubuntu’yu try (deneme) modunda çalıştırdım. Ubuntu update manager’da üçüncü parti yazılımlarında yüklenebilmesi için tüm seçenekleri seçip apt-get update komutunu çalıştırdım. Daha sonra apt-get install testdisk ile testdisk programını kurdum. Daha sonra testdisk komutuyla yazılımı çalıştırdım. Sırasıyla;

Create a new log file

Tarama yapmak istediniz diski seçin.

Proceed

Kurtaracağınız işletim sistemi Linux yada Windows ise [Intel] Intel/PC Partition seçeneğini seçiyoruz.

Analyse‘ı seçiyoruz.

Quick Search diyoruz.

İlk tarama bittikten sonra siline partion’lar ekranda görünecek. Hangi partition’dan veri kurtarmayı istiyorsak onu seçiyoruz ve Deeper search’ü seçiyoruz. Buradaki tarama diskinizin boyuna göre uzun sürebilir.

Tarama bittikten sonra ekranda sıralı olarak gelen partitionlardan boyutlarına bakarak hangisinden veri kurtaracaksak onu seçiyoruz. ve P tuşuna basıyoruz. P tuşu içerisindeki dosyaları sıralayacaktır. C tuşuna basıp ile kurtarmak istediğimiz dizini seçiyoruz.

C’ye bastıktan sonra hangi dizine kopyalayacağımızı seçeceğiz. Dosyalarınızı flash yada harici diske kopyalamanızı öneririm. df –h komutunu ayrı bir terminalde çalıştırıp flash yada harici diskinizin konumunu öğrenin ve testdisk’i çalıştırdığınız terminalde bu konuma gelip tekrar C tuşuna basın. Dosyalarınız kurtarılmış olacaktır.

Acı ve fakat güzel bir tecrübe oldu diyebilirim.

Bugün 1, bugüne kadar toplam 53 kez ziyaret edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir