Iredmail yeni bir sunucuya taşıma

Bildiri olarak sunulan bu çalışmaya bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

You can access this study presented as a conference paper from the link.


Iredmail mail sunucusunu yeni kuracağınız başka bir sunucuya taşımak için öncelikle mevcut sunucudaki sürümün aynını yeni sunucuya kurmamız gerekiyor. Bunun için kullandığımız sürümü öğrenip o sürümü siteden indiriyoruz. Daha sonra mevcut sistemdeki ayarlara göre yeni sunucuya kuruyoruz. Kurulum adımları Iredmail’in sitesinde mevcuttur. Kurulumu tamamladıktan sonra backup almakta yarar var zira bundan sonraki aşamalarda bir sıkıntı çıkacak olursa sunucuya tekrar kurarak zaman kaybetmekten bize kurtaracaktır. Benim kurduğum sürüm eski bir sürüm olduğundan kaynaklı kendi otomatik indireceği bazı dosyaları bulamadı. Ben bunları kendim internetten indirdikten sonra aradığı klasöre kopyalayarak yüklemeyi devam ettirdim. Ayrıca mevcut sunucuda roundcube’ün versiyonun yükselttiğim için taşıma işleminden önce roundcube’ün de versiyonunu yükselttim. Roundcube’ün upgrade işlemi için web sitesinden bilgi alabilirsiniz. Yükseltme esnasında upgrade scripti olan installto.sh’ın bulunduğu klasördeki tüm dosyaların modunu 777 yapmalıyız. Ayrıca sunucuda rsync kurulu olmalıdır. Mevcut sunucudan bize gerekli olan dosya ve bilgiler şunlardır;

  • Kullanıcı hesaplarının bulunduğu dizin
  • Mysql backup
  • Openldap backup
  • DKIM dosyası

Kullanıcı hesaplarının bulunduğu dizin eğer kurulum sırasında bir değişiklik yapılmamışsa /var/vmail dizinidir. Bu sebeple bu dizini yeni sunucuda aynı isimli klasöre kopyalıyoruz. Kopyaladıktan sonra dizinlerin sahibi vmail olarak belirlenmelidir. Taşıma ve sonrası ile ilgili detaylı bilgi için en alttaki linkler kullanılabilir.

İkinci olarak mevcut sunucunun mysql veri tabanlarının backup’ını alıyoruz. Mysql’in tamamının backup’ı alındığı zaman bize amavisd, iredadmin, mysql, policyid ve roundcube olmak üzere 5 adet veri tabanının sql dosyalarını verecektir. Bunlardan mysql dışındaki dördünü yeni sunucudaki mysql’e restore etmeliyiz. Mysql backup’tan sonra dosyaları bz2 olarak vermektedir. Bu sql dosyalarını bzip2 –d dosyaadi.bz2 komutlarıyla çıkarabiliriz.

Üçüncü olarak mevcut sunucudaki Openldap’ın backup’ı alınarak yeni sunucuya restore edilecek.

Son olarak /var/lib/dkim/ klasörü altındaki .pem uzantılı dosyayı yeni sunucuda aynı yere taşıyoruz.

Bu adımlar sırasında hatayla karşılaşılmaması durumunda Iredmail sunucusu başarıyla taşınmuş olup, mevcut sunucudaki kullanıcılar mevcut şifreleriyle yeni sunucuda maillerine ulaşabilirler.

Eski sunucuda kullanılan bir ssl sertifikası varsa yeni sunucuya eklemeyi unutmamak gerekir. Anlatılanlara kaynak olarak ve daha fazla bilgi için aşağıdaki linkler kullanılabilir.

http://www.iredmail.org/wiki/index.php?title=IRedMail/FAQ/Backup.iRedMail.Server

http://www.iredmail.org/wiki/index.php?title=IRedMail/FAQ/Backup

Not: İşlemlerden sonra taşıdığım hesaplar önceki sunucudaki kullanıcı adı ve şifreleriyle kullanılabilir durumdaydı. Fakat mail dosyalarına ulaşılamıyordu. Burada /var/vmail/vmail1…..org‘daki dosyaları /var/vmail/….org klasörüne taşıdığımda sorun çözüldü. Sebebini anlamasam da problem halloldu.

Not: Eski sunucunuzda sonradan tanımladığınız attribute ve object’ler varsa ldap restore yapmadan önce bunları yeni sunucuya taşıyınız. Yoksa hata verecektir.

Bugün 1, bugüne kadar toplam 139 kez ziyaret edildi.

Iredmail yeni bir sunucuya taşıma” hakkında 2 yorum

  1. Eyüp kaynak

    Merhaba iredmail bir mail sunucum var.çok eski kaldı bunu ubuntu üzerinde kurulu yeni versiyon iredmaile taşımak istiyorum. Daha önce yapmadığım bir işlem destek hizmeti veriyormusunuz.

    Cevapla
    1. Nuh Azgınoğlu Yazar

      Merhabalar, mevcut sanal sunucuyu ilk olarak adım adım son versiyona yükseltmenizi tavsiye ederim. Merhabalar, mevcut sanal sunucuyu ilk olarak adım adım son versiyona yükseltmenizi tavsiye ederim. Dosyalar, hesaplar, içerikler de bir problem yoksa.. bu kez eski sunucuyu pasif hale getirip, hesapları yeni sunucu ile eski senkronize olacak şekilde ayarlayın. Son aşamada yeni sunucuyu aktif edin.

      Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir