Karekod nedir? (QR Code) – 2 Boyutlu Kod

Bir kaç yıl önce bir konferansta tanıştığım bu barkodlama sistemi ile ilgili biraz araştırma yapmak istedim. Karekod iki boyutlu kodlama çeşitlerinden biridir. Peki başka hangi çeşitleri var bu iki boyutlu kodlamanın derseniz; Karekodun (QR) yanına Data Matrix, Aztec Code vs.. gibi kodlama çeşitlerini de ekleyebiliriz. Karekod ismini Quick Response’un baş harflerinden alıyor. Quick Response, hızlı tepki anlamına geliyor, fakat görüldüğü üzere Türkçe’ye çevrilmiş haliyle anlamı arasında alaka yok. (: Fakat bazı çeviriler gerçek anlamında daha iyi oturur ya bazı kelimelere, işte QR kodun karekod olarak çevrilmesi de sanki çok iyi oturmuş.
karekodYandaki resim bir karekod örneği.   Resimde görülen  karekod siyah ve beyaz çeşitli desenlerden oluşuyor. İlk karekod örnekleri sadece siyah ve beyaz renklerden oluşurken farklı renkler içeren yeni karekod örnekleri de vardır. Yazının başında karekodun bir barkod çeşidi olduğunu söylemiştik. Yani içerisinde bilgiler içeriyor. Örneğin yandaki şekilde benim twitter adresimin linki saklı. Karekod okuyuculu bir mobil cihaz ile bu resim okutulduğunda içerisindeki saklı link belirlenecek ve bir tuş ile siteye erişim sağlayabileceksiniz. Karekodlar yandaki örnekte olduğu gibi internet adresleri içerebilmelerinin yanısıra text, coğrafi konum bilgisi, e-mail adresi, sms, mms vs. gibi bilgileri de içerebilirler. Karekod oluşturmak için birçok site mevcuttur.

(Örn: http://keremerkan.net/qr-code-and-2d-code-generator) Bu karekodların kullanılabilmesi için ise kameralı bir mobil cihazımızın ve cihazınıza uygun bir karekod okuyucu programın cihazımızda yüklü olması yeterlidir. Mobil cihazların kullanımının artması karekodların kullanımını da artırmıştır. Ayrıca son zamanlarda eczanelerde de ilaçların üzerinde karekod bulunması zorunlu hale gelmiştir. Böylece ilaç hakkında detaylı bilgi küçük bir alanda saklanabilecektir. Son olarak aşağıdaki karekodun içerdiği linki takip ettiğiniz de ise ‘Bu adamı takip edin.’ şeklinde bir twit atmış olabilirsiniz. 🙂qrcode.nuh

Bugün 1, bugüne kadar toplam 750 kez ziyaret edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir