Yıllık arşivler: 2009

GÜLÜMSEMENİN DOMİNO ETKİSİ…. GÜZEL BİR YIL GEÇERMENİZ DİLEĞİYLE

Küçük kız,hüzünlü bir yabancıya gülümsedi. Bu gülümseme adamın kendisini daha iyi hissetmesine sebep oldu. Bu ruh hali içinde yakın geçmişte kendisine yardım eden bir dosta teşekkür etmediğini hatırladı. Hemen bir not yazdı, yolladı. Arkadaşı bu teşekkürden o kadar keyiflendi ki, her öğlen yemek yediği lokantada garson kıza yüklü bir bahşiş bıraktı. Garson kız ilk defa böyle bir bahşiş alıyoru. Akşam eve giderken, kazandığı paranın bir kısmını köşe başındak fakir adamın şapkasına bıraktı. İki gündür adamın boğazından aşağı lokma geçmemişti. Karnını ilk defa doyurduktan sonra, ıslık çalarak bir apartman bodrumundaki tek odasının yolunu tuttu. Öyle enşeliydi di, bir saçak altında titreşen köpek yavrusunu görünce, kucağına alıverdi. Küçük köpek gecenin soğuğundan kurtulduğu için mutluydu. Sıcak odadasabaha kadar koşuşturdu. Gece yarısından sonra apartmanı dumanlar sardı. Bir yangın başlıyordu. Dumanı koklayan köpek öyle bir havlamaya başladı ki, önce fakir adam uyandı, sonra bütün apartman halkı. Anneler,babalar dumandan boğulmak üzere olan yavrularını kucaklayıp ölümden kurtardılar.Bütün bunların hepsi, beş kuruşluk bile maliyeti olmayan bir tebessümün sonucuydu.

Aslında normal bir günden hiç de farklı olmayan bugünü, hayatımızda yeni bir sayfa açmak için kullanabiliriz, çünkü her başlangıç bir yola hatasız, yanlışsız olarak girmektir. Tabi sonraki atacağımız adımlar yine bizim ellerimizde.. Allah sağlıklı ve huzurlu bir yıl nasib eylesin. O’na layık kul olma ümidiyle. : )  Tebessümle ; )

Hikaye Kaynak:Genç Gelişim Dergisi

Bağlanmayacaksın

Bağlanmayacaksın bir şeye, öyle körü körüne.
“O olmazsa yaşayamam.” demeyeceksin.
Demeyeceksin işte.
Yaşarsın çünkü.
Öyle beylik laflar etmeye gerek yok ki.
Çok sevmeyeceksin mesela. O daha az severse kırılırsın.
Ve zaten genellikle o daha az sever seni, senin o’nu sevdiğinden.
Çok sevmezsen, çok acımazsın.
Çok sahiplenmeyince, çok ait de olmazsın hem.
Çalıştığın binayı, masanı, telefonunu, kartvizitini…
Hatta elini ayağını bile çok sahiplenmeyeceksin.
Senin değillermiş gibi davranacaksın.
Hem hiçbir şeyin olmazsa, kaybetmekten de korkmazsın.
Onlarsız da yaşayabilirmişsin gibi davranacaksın.
Çok eşyan olmayacak mesela evinde.
Paldır küldür yürüyebileceksin.
İlle de bir şeyleri sahipleneceksen,
Çatıların gökyüzüyle birleştiği yerleri sahipleneceksin.
Gökyüzünü sahipleneceksin,
Güneşi, ayı, yıldızları…
Mesela kuzey yıldızı, senin yıldızın olacak.
“O benim.” diyeceksin.
Mutlaka sana ait olmasını istiyorsan bir şeylerin…
Mesela gökkuşağı senin olacak.
İlle de bir şeye ait olacaksan, renklere ait olacaksın.
Mesela turuncuya, yada pembeye.
Ya da cennete ait olacaksın.
Çok sahiplenmeden,
Çok ait olmadan yaşayacaksın.
Hem her an avuçlarından kayıp gidecekmiş gibi,
Hem de hep senin kalacakmış gibi hayat.
İlişik yaşayacaksın.
Ucundan tutarak…
CAN YÜCEL

Unable to start program http://localhost:…….. The system cannot find the file specified

Geçen hafta Visual Studio’da debug yapmaya çalıştığımda sürekli olarak ‘ Unable to start program http://localhost:…….. The system cannot find the file specified ‘ hatasıyla karşılaşıyordum ve debug yapamıyordum. Sorunu araştırdığımda internet tarayıcımla alakalı bir problem olduğunu gördüm. Google Chrome’un hızını farkettikten sonra sildiğim Internet Explorer gücenmiş baya.:D Yani anlayacağınız Microsoft Visual Studio’nun Internet Explorer olmayan bir makinada çalışmasını istemiyor. Eee napalım biz de kurduk yeniden explorer’ı. Sorun çözüldü.Ama inadına kullanmıycam IE’yi, adam akıllı performansa sahip oluncaya dek…

Animasyon bitince tekrar başlasın

Şu sıralar flashla uğraşmak zorunda kaldım. Daha önce çok bi bilgim yoktu, daha doğrusu uğraşmak zorunda kalmamıştım.:) Yeni öğrendiğim bilgileri paylaşmak istedim. Yapmak istediğim bir animasyonun bittiğinde, kendiliğinden yeniden başlaması. Bu olay flash banner tasarlarken kullanılabilecek bir yapı, çünkü bannerlardaki animasyonların sürekli tekrar edilmesi çok karşılaşılan bir durum. Peki bunu nasıl yapacağız? Öncelikle zaman çizelgesinde animasyonumuzun bittiği kareye gelip F9’a basıyoruz. Böylelikle flash’un programlama dili olan actionscript’i yazabileceğimiz pencere açılıyor. Oraya aşağıdaki kodu yazdığımızda animasyonumuz bittiğinde tekrar başlıyor.

gotoAndPlay(1);

 

Visual Studio Kaldırma Hatası ‘a problem has been encountered while loading the setup components’

Geçenlerde Visual Studio’yu açtığımda daha önce karşılaşmadığım bir hatayla karşılaştım. Komponentlerin yüklenemediği ve bu sorunun çözülebilmesi için Visual Studio’nun yeniden yüklenmesi gerektiğini belirten bir uyarı aldım. Öncelikle Visual Studio’yu onarmaya çalıştım ama izin vermedi. Kaldırmayı denediğimde ise ‘a problem has been encountered while loading the setup components’ diye bir hatayla karşılaştım. Studio’yu ne kullanabiliyordum ne onarabiliyor ne de silebiliyordum anlayacağınız. Yaptığım araştırmalar sonucunda Microsoft’un bu hata dolayısıyla Visual Studio için bir uninstaller yaptığını öğrendim. Programı indirip çalıştırdığımda bir problemle karşılaşmadan Studio’yu kaldırdım. Böyle bir problemde bu program işinize yarayacaktır. Buradan  programı direk indirebilirsiniz. Ayrıca linkten program hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kurban Bayramımız Kutlu Olsun

‘Nerde o eski bayramlar’ demiycem çünkü o bayramlar içimizde. İstediğimiz taktirde yine aynı heyecanı yaşayabiliriz. Yakınlarımız ve dostlarımızla geçireceğimiz bir bayram aynı duyguları tattıracaktır eminim. En büyük dileğim Kurban Bayramı’nın amacına uygun bir şekilde geçirilmesi, aylarca evlerine et girmeyen insanların bayramın bereketinden kendilerine düşen payı almasıdır. Nice bayramlara, ailemizle, huzurla…

Elif Olmak..

Elif olmak zordur
Çünkü elif olmak
Yuvarlak bir dünyada dik durmanın
Dik ve önde
Belki acıylaelif-olmak
Ama vazgeçmeden durmanın
Dünya ne kadar dönerse dönsün
Olduğu yerde kalmanın adıdır elif olmak
Kaç silah varsa elife çevrilir
Elif hep olduğu yerdedir
Silahlar patladığında ilk vurulan eliftir
Zordur elif olmak
Elif olmak hep vurulmaktır
Elif olmak yalnızca elif olmaktır
Ne B, ne T, ne S
Elif
Yalnızca elif
Elif demeden hiçbir şey denilemez
Ben elif dedim
Artık her şeyi söyleyebilirim
Mevlana İdris

MPI protokolü

MPI (Message Passing Interface) dağıtık bellekli bir sistemde paralel program koşan düğümlerin arasındaki iletişim için kullanılan fiilen standart bir protokoldür. Paralel sistemlerde kullanılmak için geliştirilmiş en temel kütüphanedir. Fortran,C,C++ ve Ada programlama dillerinden çağrılan kütüphane metodlarından oluşur. Diğer eski sistemlere göre üstünlüğü hızlı çalışması ve taşınabilir olmasıdır. MPI paralel olarak birbirine bağlanan bilgisayarlarda işlemciler arası haberleşmeyi sağlamak amacıyla kullanılır.

Paralel programlamada amaç OpenMP Api’sinde anlattığım gibi hesaplanması çok uzun süre alan işlemleri mümkün olduğunca kısa sürede halletmektir. 1990’lı yıllarda süper bilgisayarların geliştirilmesiyle birlikte işlemlerin en kısa sürede çözümü için algoritma ihtiyacı doğmuştur.

Bir C programı düşünüldüğünde MPI fonksiyonlarının yapısı şu şekildedir.

1- Kütüphanelerin import edilmesi

2 – MPI veri türlerinin belirlenmesi

3 – MPI’ın başlatılması

4 – MPI haberleşmelerinin yapılması

5 – Program içinde yer alan gerekli hesaplamaların yapılması

6 – MPI’ın kapatılması

7 – Programın sonlandırılması

Kaynak: XI. Akademik Bilişim Konferansı,Harran Üniversitesi